Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013



ΣΑΚΧΑΡΑ (ΒΑΘΜΟΙ BAUME) ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ

 

 
αλκοολικός βαθμός ή τίτλος ενός ποτού:  
Όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη). Η % κατ’ όγκο περιεκτικότητα  ενός ποτού σε αλκοόλη σε θερμοκρασία 20 βαθμούς. Συμβολίζεται σε % vol (δηλ. 40 % vol σημαίνει ότι στα 100 λίτρα ποτού περιέχονται 40 λίτρα αλκοόλης.)
Προσοχή, τη στιγμή που «γραδάρεται» ο μούστος, ακριβώς μετά το πάτημα των σταφυλιών, δεν είναι αλκοολούχο ποτό. Θα αρχίσει να γίνεται (κρασί), με το που θα αρχίσει το «βράσιμο».   
       
 
Το γραδάρισμα (Μπωμέ):
Κάθε σοβαρός οινοποιός θα πρέπει να κάνει ένα μίνιμουμ βασικών αναλύσεων για να μπορεί με την βοήθεια του οινολόγου του να εφαρμόσει τις απαραίτητες οινοποιητικές τεχνικές και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσθήκες στον μούστο για να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη οινοποίηση. Ακόμα και αυτός που επιμένει να φτιάχνει μόνος του χωρίς καμία βοήθεια το κρασί του, έχει στο σπίτι του ένα μπωμόμετρο (πυκνόμετρο-γραδόμετρο) και μετράει το μπωμέ του μούστου του.
Το μπωμέ είναι μια μέτρηση των διαλυμένων ολικών στερεών συστατικών του μούστου η οποία με την βοήθεια κατάλληλων πινάκων και διορθώσεων αποτελεί μία προσεγγιστική μέτρηση της συγκέντρωσης των σακχάρων του μούστου, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό διαλυμένων στερεών στον μούστο είναι τα σάκχαρα. Αυτή η μέτρηση είναι χρήσιμη για να προβλέψουμε με μια σχετική ακρίβεια τον τελικό αλκοολικό βαθμό στο κρασί που θα παραχθεί.

Ο πραγματικός αλκοολικός βαθμός του κρασιού που θα παράξουμε, πολλές φορές διαφέρει (λίγο!) από τους βαθμούς που υπολογίζουμε μέσω της μέτρησης του μπωμέ (γραδάρισμα).  Για παράδειγμα:
 
 
12      μπωμέ αντιστοιχούν  σε  12,2 αλκοολικούς βαθμούς
11      μπωμέ αντιστοιχούν  σε  11,1 αλκοολικούς βαθμούς
12,9   μπωμέ αντιστοιχούν  σε  13,3 αλκοολικούς βαθμούς
 
(Όσοι διαθέτουν μουστόμετρο και θέλουν ακριβή αντιστοίχηση από Baume σε αλκοολικούς βαθμούς, μπορούν να βρουν ολόκληρο τον πίνακα μετατροπής στο prasi-na.blogspot.gr).
 
Διόρθωση με λόγω διαφοράς θερμοκρασίας κατά τη μέτρηση:
 Το όργανο μετράει σε θερμοκρασία  200C. Πρακτικά για κάθε 2 βαθμούς πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου προσθέτουμε 0,1 στην ένδειξη του μπωμόμετρου και για κάθε 2 βαθμούς πάνω από τους 20 αφαιρούμε 0,1 από την ένδειξη του μπωμόμετρου. 
 
π.χ. Έστω ότι μετρήσαμε το μπωμέ στους 24 βαθμούς Κελσίου και το βρήκαμε 13,1. Το μπωμέ στους 200 C θα είναι 13,3 και σύμφωνα με τον πίνακα ο δυναμικός αλκοολικός βαθμός του κρασιού που θα προκύψει θα είναι 13,9
 

 
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΜΠΩΜΕ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

ΜΠΩΜΕ/BAUME (20 οC)
ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ (%vol)
10
9.9
10.1
10.05
10.2
10.2
10.3
10.3
10.4
10.4
10.5
10.45
10.6
10.6
10.7
10.7
10.8
10.90
10.9
11.00
11
11.1
11.1
11.2
11.2
11.3
11.3
11.4
11.4
11.55
11.5
11.65
11.6
11.8
11.7
11.95
11.8
12,05
11,9
12,15
12
12,2
12,1
12,35
12,2
12,5
12,3
12,6
12,4
12,8
12,5
12,9
12,6
13,0
12,7
13,1
12,8
13,2
12,9
13,3
13
13,5
13,1
13,6
13,2
13,8
13,3
13,9
13,4
14
13,5
14,15
13,6
14,3
13,7
14,45
13,8
14,5
13,9
14,6
14
14,7
14,1
14,85
14,2
14,95
14,3
15,1
14,4
15,2
14,5
15,4
14,6
15,5
14,7
15,65
14,8
15,8
14,9
115,95
15
16,00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου