Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Τι γίνεται με τα σχολικά κυλικεία;

Οι συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας και των επιτροπών των σχολικών κυλικείων είναι πολλές και αυστηρές, αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται να μετριάζεται. Αντιθέτως, πολλά κυλικεία διαθέτουν στους μαθητές μια πληθώρα ακατάλληλων τροφίμων, μη ασφαλή βεβαίως για την υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση λοιπόν ενός σνακ με πολλά λιπαρά σε καθημερινή βάση, θα βλάψει την υγεία του παιδιού, αφού μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος (αυξημένη χοληστερόλη), ενώ εάν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα οδηγήσει το παιδί σε χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τόσα άλλα…
Η καλύτερη λύση στη πρόληψη του προβλήματος αυτού, είναι η λήψη πρωινού στο σπίτι και η προετοιμασία του σνακ  επίσης από το σπίτι.

Νέα διάταξη για τα σχολικά κυλικεία-Τα επιτρεπόμενα πως πώληση είδη
Προβλέπεται κατάργηση της μέχρι στιγμής ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης, (Υ1γ/Γ.Ποικ. 93828/1-8-20060 και η αντικατάστασή της από νέα, σύμφωνα  με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων  που συνδέονται με τη διατροφή.
Σύμφωνα με τη  διάταξη, τα βασικά επιτρεπόμενα πως πώληση είδη στα σχολεία είναι:
Τυρόπιτες: 
Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους και η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Απαγορεύεται η χρήση λιωμένων τυριών.
- Σάντουιτς: •      Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
•      Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν η το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
•      Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα. 
 Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Χυμοί:
Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
•      Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.
Γλυκίσματα
•      Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
•      Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
•      Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
•      Μέλι σε ατομική μερίδα.
•      Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
•      Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

 Γαλακτοκομικά
 •      Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά). 
•      Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
•      Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
Αναψυκτικά:
•      Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
•      Καφές μόνο για το προσωπικό.
•      Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου