Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013


ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΑ…    και     ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ
 
EDITORIAL
 
Είστε μερακλής αλλά  θέλετε και να ξέρετε τι πίνετε; Φτιάξτε το δικό σας κρασί!
 

        Οι δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα πιστεύω ότι ασκούν μια έλξη στους περισσότερους από εμάς. Μας συναρπάζει και μας εξιτάρει το γεγονός, να εισάγουμε προσωπικά στοιχεία, έστω μια πινελιά δικιά μας, σε κάτι με το οποίο καταπιανόμαστε. Επιδιώκουμε, το τελικό αποτέλεσµα  να φέρει την προσωπική μας σφραγίδα. Να αντανακλά σε εμάς. Θέλουμε κάτι που παρασκευάζουμε να…  «είναι δικό μας»!
Αν αυτή τη «συνήθεια» την προβάλλουμε στις πολλές ασχολίες όπου εισάγουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, τότε δίνουμε μορφή, σκιαγραφούμε, αυτό που λέμε προσωπικότητα  του καθενός μας.
Μια ασχολία που μας έγινε συνήθεια και με την οποία μπορούμε να «εκφραστούμε» και να «καταθέσουμε» τα δικά μας στοιχεία, είναι να φτιάξουμε δικό μας κρασί! Να νοιώσουμε τη λαχτάρα και τη συγκίνηση, να ανοίξουμε μετά από μήνες αναμονής, το «γιοματάρι» βαρελάκι μας. Να καμαρώσουμε για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση, του πρώτου ποτηριού με σπιτικό οίνο. Αν αγοράσουμε το σταφύλι ή το μούστο, η συμμετοχή μας θα αντανακλά στο αποτέλεσμα κατά το ήμισυ. Αν και τα σταφύλια είναι και από το δικό μας αμπέλι, τότε το project θα είναι όλο δικό μας!
Τελευταία, πολλοί έχουν στραφεί ερασιτεχνικά προς την οινοποιία, με σκοπό να φτιάξουν μόνοι τους το κρασί που καταναλώνουν. Ορισμένοι χάνονται μέσα στους φόβους και την άγνοια γύρω από τις διαδικασίες και τις μεθόδους παρασκευής του κρασιού. Άλωστε, μόνο εύκολο δεν είναι να παρασκευάσουμε κρασί που να υπακούει σε υψηλά ποιοτικά στάνταρς.
Σκεφτείτε όμως, ότι όλα τα πράγματα έχουν αρχή μέση και τέλος. Αρκεί να έχει κανείς μεράκι και υπομονή, να ρωτάει και να ακούει τους  εμπειρότερους και κυρίως τους  ειδικούς. Μπορεί ο καθένας να γίνει ερασιτέχνης οινοποιός στο σπίτι του και να ετοιμάσει το δικό του «μεθυστικό»  βαρελάκι!  Η βελούδινη γεύση του κρασιού θυμίζει κάτι από το Θεό Διόνυσο, καθώς είναι ικανή να μαγέψει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Σκεφτείτε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόλαυση αλλά και η περηφάνια μας… αν το κρασί έχει παραχθεί με τη  δική μας συμμετοχή στη «δημιουργία»! Επειδή δε θα είναι το δικό μας, θα το παινεύουμε και θα μας φαίνεται ότι είναι το καλύτερο απ’ όλα!
Δήμος Πράπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου