Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ


"Πράσινο αποτύπωμα"

        Πράσινο αποτύπωμα είναι το οικολογικό αποτύπωμα. Είναι ένας δείκτης και συνδέεται με το βαθμό-ρυθμό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της Γης και εκφράζεται σε έκταση παραγωγικής γης, η οποία χρειάζεται γι αυτό. Μια έννοια που θα μας βοηθήσει πολύ να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σε σχέση με τη δυνατότητα για ευζωία των παιδιών μας στο άμεσο μέλλον. Η έννοια έχει να κάνει με την απαραίτητη έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, ώστε να διατηρηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο σημερινό επίπεδο. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές ρύπων-άρα και οι εκπομπές CO2- και η απόθεση των απορριμμάτων.

       Η γη διαθέτει 120 δισεκατομμύρια τέτοια στρέμματα, άρα σε κάθε άνθρωπο αυτού του πλανήτη σήμερα αντιστοιχούν περίπου 18 στρέμματα. Όμως έχουμε υπερβεί αυτό το όριο και το μέσο οικολογικό αποτύπωμα είναι 22 περίπου στρέμματα κατά κεφαλήν, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί ήδη τη φέρουσα βιολογική ικανότητα της Γης.       Σε κάθε περίπτωση σήμερα ζούμε σε βάρος του μέλλοντος και των επόμενων γενεών-δημιουργούμε εκτός των οικονομικών χρεών και οικολογικά χρέη.

Υπάρχει βέβαια και μεγάλη αδικία σε σχέση με την κατανομή του οικολογικού αποτυπώματος για τους ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Γης, ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής. Ο μέσος Βορειοαμερικανός χρειάζεται π.χ. 96 στρέμματα, ενώ ο μέσος Ινδός 8 στρ. κ.λπ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης, για παράδειγμα, ξεπέρασε τη βιολογική της ικανότητα από το 1960. Σήμερα είναι διπλάσιο από την ικανότητα αυτή. Και αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι –όπως βέβαια και οι Αμερικανοί ακόμα πιο πολύ- ζουν εις βάρος των άλλων πληθυσμών και ιδίως της Αφρικής, πράγμα ασυμβίβαστο με τη δίκαιη κατανομή των πόρων.     

 

      Το Υδατικό Αποτύπωμα εκφράζει την ποσότητα νερού που καταναλώνεται άμεσα ή έμμεσα (από την εφοδιαστική αλυσίδα) για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Η μέτρηση του Υδατικού Αποτυπώματος είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, με απώτερο σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης του. Το Ανθρακικό Αποτύπωμα εκφράζει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη λειτουργία οργανισμών/εταιριών και  τον κύκλο ζωής μεμονωμένων προϊόντων/υπηρεσιών.

      Το κρέας, ειδικά το κόκκινο κρέας των θηλαστικών που εκτρέφονται σε βιομηχανικές φάρμες, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο παγκόσμιας διαμάχης. Μερίδα περιβαλλοντολόγων, καθώς και φιλοζωικές ή χορτοφαγικές οργανώσεις θεωρούν ότι το κρέας βλάπτει την υγεία …του περιβάλλοντος. Πόση αλήθεια υπάρχει στους ισχυρισμούς τους και πιο είναι το ‘αποτύπωμα’ του κρέατος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου