Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Ο καιρός θυμίζει πιο πολύ καλοκαίρι παρά επερχόμενο χειμώνα…

Η παράδοση λέει για το Νοέμβρη:  «Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους»
Ο καιρός δεν λέει να ψυχράνει και να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά κουνούπια «δράκουλες» που κατά σμήμη επιτίθενται σε οτιδήποτε κινείται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.  Με το θερμόμετρο να δείχνει υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τις μεσημεριανές κυρίως ώρες, συνεχίζεται ο Νοέμβριος. Η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή και στις παραλίες της πόλης μας καθημερινά συναντάς αρκετούς κολυμβητές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν το παρατεταμένο καλοκαιράκι και απολαμβάνουν τα καλύτερα μπάνια, τα φθινοπωρινά! 
Παρά την αυξημένη υγρασία και τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τον πολλαπλασιασμό  και την ενοχλητική δράση των εντόμων –των κουνουπιών κυρίως- και παρά την ανάγκη να πραγματοποιούμε ποτίσματα τέτοια εποχή στην περιοχή μας, ο ζεστός καιρός κατά τα άλλα μας αρέσει.
Όσοι δεν έχουν βιαστεί να «χαλάσουν» τα ζαρζαβατικά στο μποστάνι τους από τις πρώιμες ετήσιες καλλιέργειες ή έχουν καλλιεργήσει φυτά για όψιμη παραγωγή, έχουν ευχαριστηθεί αυτή την εποχή ωραίες ντομάτες, πιπεριές, μπάμιες, φασολάκια κ.λ.π. Όλα αυτά καλλιεργούνται υπαίθρια ενώ ο Νοέμβριος κοντεύει να μεσιάσει!  Και μάλιστα χωρίς το μπελά των βλαβερών εντόμων όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, ο τετράνυχος, οι βρωμούσες κ.λ.π., τα οποία ή έχουν αραιώσει πάρα πολύ ή έχουν εξαφανιστεί. Φαίνεται πως, ξεγελάστηκαν από  το βιολογικό γενετικό τους ρολόι και έσπευσαν όσα επιβιώνουν, να χωθούν στις κρύπτες τους για να διαχειμάσουν.
Γίνεται φανερό πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε στην Ελληνική ύπαιθρο, από την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις νότιες κυρίως περιοχές της χώρας μας, για σχεδόν οκτώ μήνες το χρόνο! Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε πάση θυσία! Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τις Ελληνικές καλλιέργειες και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Σε πια βόρεια χώρα μπορούν αυτή την εποχή να συντηρούν υπαίθριες καλλιέργειες και να λειτουργούν τα θερμοκήπιά τους χωρίς τις υπέρογκες δαπάνες που απαιτούνται για τη θέρμανσή τους; Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρωτογενή παραγωγή, με κεντρικούς άξονες την ορθή οργάνωση των δραστηριοτήτων και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, πιστεύουμε είναι η πυξίδα για να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος. Η αξιοποίηση τοπικών χαρακτηριστικών, η τυποποίηση και σήμανση τοπικών προϊόντων, η ανάδειξη της μικρής κλίμακας ήπιας παραγωγής είναι η βάση για να αποκτήσει ένα στήριγμα για να εκκινήσει Ελληνική οικονομία.
Δήμος Πράπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου