Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Άσθμα και θαλασσινό νερό…
Ως άσθμα ορίζουμε μια νόσο που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των βρόγχων μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε ηλικία. Η φλεγμονή σχετίζεται με υπερ αντιδραστικότητα των βρόγχων, που οδηγεί σε επεισόδια δύσπνοιας, συριγμού, βήχα, συσφικτικού αισθήματος στο στήθος. Στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος χρησιμοποιούμαι διάφορα φάρμακα μόνα τους ή σε συνδυασμό (βρογχοδιασταλτικά, αντιφλεγμονώδη κ.α.).
Τι προκαλεί όμως την εμφάνιση του άσθματος; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Το άσθμα πιθανόν προκαλείται από συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων πολλοί από τους οποίους αποτελούν και αιτία επιδείνωσης ή δύσκολης ρύθμισης του, όπως κάπνισμα στην διάρκεια κυήσεως, αλλεργιογόνα περιβάλλοντος, ρύπανση περιβάλλοντος, ιώσεις, μικροβιακές λοιμώξεις, συντηρητικά τροφίμων, φάρμακα, άσκηση.
Η άσκηση που ενδείκνυται σε άτομα με βρογχικό άσθμα είναι η κολύμβηση κυρίως στη θάλασσα γιατί ο αέρας που εισπνέεται είναι κορεσμένoς με υδρατμούς και θερμός με αποτέλεσμα να μην ευνοείται η εκδήλωση βρογχόσπασμου.
Κολύμβηση για την  υγεία  μας…
Η κολύμβηση και το θαλασσινό νερό βοηθάει στις χρόνιες ρινίτιδες και στη χρόνια ιγμορίτιδα. Στις αλλεργίες βοηθάει στην απομάκρυνση μέρους του αλλεργιογόνου και  πολλούς μεταβολίτες της αλλεργίας ή διεγείροντας την κινητικότητα των ρινικών κροσσών και απομακρύνοντας τις βλέννες.
Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο θαλασσινό νερό μπορεί να επιδράσουν θετικά στην ψωρίαση και σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Το κολύμπι κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μύες με την ελάχιστη καταπόνηση των συνδέσμων και την αρθρώσεων, μειώνει το άγχος και δροσίζει.
Η περιοχή μας διαθέτει αρκετές και καθαρές παραλίες που μπορούμε να κολυμπήσουμε μέχρι αργά τον Οκτώβρη που τα νερά είναι ακόμα ζεστά.

Αικατερίνη Χαραλαμποπούλου
Ιατρός
Ειδικός Πνευμονολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου