Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


16η Οκτώβρη - Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Ορθή διατροφική κουλτούρα…
         Η διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που απασχολούν τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, αφού αυτή αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για τη διατήρηση στη ζωή και την εκτέλεση των θεμελιωδών λειτουργιών του. Το «ότι τρως είσαι» ισχύει απόλυτα. Η εξωτερική μας εικόνα είναι ενδεικτική για το τι επιλέγουμε καθημερινά να τρώμε. Oι διατροφικές μας συνήθειες είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του σώματος αλλά και του πνεύματος. Σωστή διατροφή σημαίνει ότι, τρώμε με μέτρο από όλες τις διατροφικές κατηγορίες: Λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά και νερό. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία κατηγορία και από κάθε κατηγορία να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για πρωτεΐνη, δεν εννοούμε μόνο κόκκινο κρέας αλλά κοτόπουλο, γαλοπούλα, και… σολομό. Αντίστοιχα όταν αναφερόμαστε σε υδατάνθρακες, η ομάδα είναι ευρεία, καθώς περιλαμβάνει τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια και πολλά άλλα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία στη διατροφή μας, τόσα περισσότερα είναι τα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Όχι στη λογική του fast food
         Με την ταχύτητα και τους ρυθμούς της σύγχρονου τρόπου ζωής υπάρχουν «λεπτομέρειες» στη διατροφική μας κουλτούρα,  τις οποίες θεωρούμε άνευ σημασίας και πολλές φορές αμελούμε να εφαρμόσουμε σωστά. Το σωστό γεύμα έχει τις απαιτήσεις του, ώστε να αποτελεί όπως πρέπει, μια από τις κυριότερες  απολαύσεις στη ζωής μας. Σωστή διατροφή σημαίνει, ότι καταναλώνουμε την τροφή μας νόστιμη και καλομαγειρεμένη, τρώμε τη σωστή χρονική στιγμή που αντιστοιχεί σε κάθε γεύμα, εξασφαλίζουμε κατάλληλο περιβάλλον και τρώμε αργά, ενώ δίνουμε το χρόνο στον οργανισμό μας να χωνέψει απρόσκοπτα την τροφή. Οπωσδήποτε καταναλώνουμε με μέτρο, όση ποσότητα τροφής απαιτείται για να χορτάσουμε. Δεν παρασκευάζουμε τροφές σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που θα χρειαστούμε και τα υπολείμματα που ανακυκλώνονται δεν τα πετάμε στα σκουπίδια αλλά παρασκευάζουμε οικιακό κομπόστ.
Αν ρίξουμε τη ματιά μας στο τι συμβαίνει στον «τρίτο κόσμο», θα μας κοπεί η όρεξη…
         Η παγκόσμια κοινότητα ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να γιορτάσει με λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής 2013!  Στον ανεπτυγμένο κόσμο, τα μέσα και οι φορείς για άλλη μια φορά, διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών και φιέστες αφιερωμένες στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η πραγματικότητα δείχνει ότι «είμαστε στον κόσμο μας»!   Σε μια επίδειξη άπληστίας  και άφρονης διαχείρισης των φυσικών πόρων, ενεργούμε με τρόπο που δεν συνάδει με την ορθολογική διαχείριση μιας καθημερινής ανάγκης, αλλά και ενός αναφαίρετου δικαιώματος όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Την εξασφάλιση της τροφής του.
       Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται και πετιούνται στις χωματερές, ποσότητα ικανή να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών και 40 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα. Δείτε σε διπλανή στήλη πως αποτυπώνεται η πραγματικότητα με αριθμητικά δεδομένα.
Δήμος Πράπας
pradim@sch.gr
 
 
 
 
 
Αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές οι διατροφικές συνήθειες του «πολιτισμένου κόσμου».

Η κατάσταση που επικρατεί με αριθμούς…

       Όταν από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας περισσότερα από τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται και πετιούνται στις χωματερές, ποσότητα ικανή να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός στον πλανήτη, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν και 2 δισεκατομμύρια υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα.  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995. Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%. Στις Η.Π.Α. συγκεκριμένα, περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει. Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

       Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση με ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών. Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.

      Η βιομηχανική γεωργία έχει καταστρέψει το 75% της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Δέκα χιλιάδες (10.000) διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%!

      Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση. Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

    Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.

     Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.

     Πέντε (5) πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών. Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο. Έξι πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 72% των τροφίμων που τρώνε οι άνθρωποι προέρχεται από μικρά αγροκτήματα και αγρόκηπους. Το παγκόσμιο σύστημα διατροφής δεν μας εξασφαλίζει ζωή και υγεία. Είναι ένα εμπορευματικό σύστημα που καθοδηγείται από την απληστία και το κέρδος. Μπορούμε να φθάσουμε το 72% στο 100% από την Διάσωση των Παραδοσιακών Σπόρων και την καλλιέργεια μικρών και μεγαλύτερων κήπων από όλους μας και να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη -και ποιοτικότερη- διατροφική αυτοδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου