Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ


 ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ:
Βίαιη αποκοπή πολιτών από την περιουσία και τις ρίζες τους!

 Απετάξω την περιουσία σου;   Απεταξάμην!

Έτσι απαντούν οι λίγοι κάτοικοι που διαβιούν στην Ελληνική ύπαιθρο αλλά και οι απόγονοί τους, που αναγκάστηκαν να αποποιηθούν τη γη τους  για να αποφύγουν τους φόρους που έρχονται…
Στα εξωφρενικά και αδιανόητα του φορολογικού συστήματος αποτυπώνονται και οι απαιτήσεις για είσπραξη φόρων από χορτολιβαδικές αγροτικές εκτάσεις χωρίς καμιά πραγματική ή αντικειμενική οικονομική αξία. Όταν το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, με το ύψος του φόρου μάλιστα να είναι αρκετά τσουχτερό,  «τρόμαξαν» όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία στην Ελληνική ύπαιθρο. Έσπευσαν με τις πρώτες δηλώσεις του Ε9, να  ξεφορτωθούν τη σχολάζουσα  γη που κατείχαν στα ορεινά κυρίως διαμερίσματα, αφού αυτή δεν προσέφερε κάποιο εισόδημα, ενώ από εδώ και στο εξής  θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε μόνιμη βάση ένα φόρο κατοχής.
Διατήρησαν λοιπόν στην κατοχή τους οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους  κάτοικοι ελάχιστα ακίνητα, κυρίως τα αγροτόσπιτα και την υπόλοιπη αγροτική γη τη «χάρισαν» στο Ελληνικό Κράτος ιδιοκτησία τους. Με την ανεργία που μαστίζει τη νέα γενιά και τις μειώσεις μισθών που έχουν επιβληθεί, ποιος από τους νεότερους «τολμάει» να διατηρήσει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο στο χωριό; Τα διαγράφουν άρον-άρον!
  Τώρα ύστερα από πολλές παλινωδίες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι περισσότερες δηλώσεις ακινήτων έχουν πραγματοποιηθεί, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η φορολογία αυτών των ακινήτων θα είναι πολύ χαμηλή, της τάξης των 10 και 20 Ευρώ. Έχουμε πάντως να  παρατηρήσουμε κάτι που  αφορά στην ελλειμματική αξιοπιστία του  Ελληνικού Κράτους: Ποιος μας εγγυάται ότι ύστερα από δυο ή τρία χρόνια δεν θα αυξηθεί αυτή η φορολογία σε βαθμό που θα γίνει δυσβάσταχτη για τους κατόχους αυτής της περιουσίας; Όλοι έχουν να καταμαρτυρήσουν περιπτώσεις  ανακολουθίας και αφερεγγυότητας στα πεπραγμένα  πολλών κρατικών παραγόντων και φορέων.
 Μαζί με όλα τα άλλα δεινά που συσσώρευσαν λοιπόν με την οικονομική κρίση που σοβεί  την τελευταία τριετία, κατάφεραν οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας να αποκόψουν με βίαιο τρόπο Έλληνες πολίτες από τις ρίζες τους.  Απαρνήθηκαν την ιδιοκτησία τους κάτοχοι γης, η οποία δεν είχε μεν οικονομική αλλά είχε τεράστια συναισθηματική αξία για αυτούς. Οι ηλικιωμένοι κυρίως που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, αισθάνονται να ακρωτηριάζονται αφού αναγκάζονται να απολέσουν εδάφη, με την καλλιέργεια των οποίων έθρεψαν οικογένειες και επιβίωσαν επί πολλούς αιώνες γενιές συμπατριωτών μας. Συνάμα πρέπει να σημειώσουμε, ότι είναι δύσκολο να τους βγάλεις από το μυαλό πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως θα έλθουν εποχές που θα αναγκαστούν να καταφύγουν ξανά σ’ αυτή τη γη για να επιβιώσουν αργά ή γρήγορα οι επόμενες γενιές.
Λέτε να ξέρουν κάτι παραπάνω;
Δήμος Πράπας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου